fredag 24. mai 2013

Trekkteorier om personlighet

Gordon Allport var den første psykologen som søkte systematisk etter en grunnleggende stamme av personlighetstrekk. Han begynte med å identifisere alle ordene i en engelsk ordbok som beskrev aspekter av personlighet. Han fant 18 000 ord og lette så etter de som kun beskrev stabile personlighetskarakteristikker og fant 4000. Allports forskning stimulerte andre psykologer til å tenke på personlighet ut i fra trekk. 

Raymond Cattell startet sitt søk etter et relativt lite antall personlighetstrekk med Allports liste av adjektiver. Han samlet også informasjon fra intervjuer og ligende. Ut i fra Allports liste lagde han en spørreundersøkelse som han kalte 16PF, og så ved bruk av faktoranalyse så analyserte han responsene fra tusenvis av mennesker som hadde deltatt i undersøkelsen og identifiserte 16 trekk. Cattell kalte disse for kildetrekk, fordi de for han representerte hjørnesteinene som personligheten er bygd oppå. Han kalte videre like grupper av observerbar atferd for overflatetrekk. 

Hans Eysenck brukte også faktoranalyse for sin teori om personlighet. Hans forskning identifiserte tre bipolare dimensjoner: ekstroversjon, nevrotisisme og psykotisisme. Ekstroversjon referer til at man trives best sammen med andre og oppnår stimulering slik, mens introversjon er det motsatte. Nevrotisisme referer til angst, skyldfølelse og bekymring, mens motpolen emosjonell stabilitet referer til selvfred og avslapning. Psykotisisme refererer til aggressivitet, egosentrisme og antisosial atferd, mens motpolen selvkontroll refererer til godhet og følging av lover og regler. I følge Eysenck er en persons temperement bestemt ut i fra kombinasjonen av disse tre faktorene. Videre er det slik at de fleste trekkteorister aksepterer eksistensen av Eysenck sine tre faktorer fordi de har kommet fra faktoranalyse utført av mange forskere og de ser faktisk ut til å ha sterkest validitet av alle personlighetsfaktorer. 

En siste modell er femfaktormodellen som av de fleste personlighetsforskere er ansett som en ganske robust modell av personlighet. Denne ble utviklet av Costa og McCrae og den foreslår at personlighet er kombinert av følgende fem primære dimensjoner: ekstroversjon, nevrotisisme, openness, agreeableness og consciousness. 

1 kommentar:

  1. I love what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
    Keep up the good works guys I've included you guys to my own blogroll.


    Also visit my homepage - sleep cycle

    SvarSlett