fredag 24. mai 2013

Syn

Transduksjon er prosessen hvor sanseorganene konverterer energi fra miljøet om til nevral aktivitet. Hvert sanseorgan reagerer på en bestemt form for energi og omdanner denne til nevrale signaler som hjernen kan respondere på.

Funksjonen til vårt visuelle system er å omdanne lys til nevrale signaler. Lyset (fotoner) går inn gjennom pupillen, og linsen fokuserer bildet på retina (netthinna). Retina er et nevralt vev på baksiden av øyeeplet som består av flere lag. Fremst gangliceller, videre bipolar- og horizontalceller. De cellene som responderer direkte på lys (fotoreseptorene) ligger helt bakerst. Lyset må altså passere alle de andre lagene for å komme til fotoreseptorene. Dette er uproblematisk ettersom de fleste av disse lagene er transparente. 

Vi har to ulike typer fotoreseptorer, staver og tapper. Stavene er mest lyssensitive og det er flest av disse i perifere retina. Disse fungerer godt under dimmet belysning og utgjør dermed mørkesynet vårt. Tappene er det flest av i midten av synsfeltet (fovea) og det er disse som utgjør vårt detaljsyn. 

Begge typene fotoreseptorer inneholder lysabsorberende kjemikalier, fotopigmenter, som i respons til lys produserer et nevralt signal. Dette signalet sendes forover i retina, via horizontal- og bipolarcellene, til ganglicellen. Aksonene av ganglicellen danner den optiske nerven og ganglicellene sender signalet videre, via den optiske nerven til hjernen. 

Området hvor den optiske nerven forlater øyet kalles optisk disk. Det er ingen fotoreseptorer i optisk disk og vi kan dermed ikke se med denne delen av øyet. Dette området kalles for den blinde flekken. 

Begge de optiske nervene kommer ut fra sin optiske disk og krysser hverandre i optic chiasm like forann hypofysen. I optic chiasm gjennomgår noen av aksonene fra de to nervebanene "decussation" som vil si at de bytter sider for å tillate krysset behandling av visuell informasjon. Når noen av aksonene bytter sider så fører det til at den venstre halvdelen av synsfeltet blir oppfattet av høyre hemisfære og motsatt. 

Veien videre går til optic tract og de aller fleste nervefibrene i optic tract går videre til lateral geniculate nucleus (LGN) som ligger i thalamus. Cellene i LGN reiser deretter videre til den primære visuelle cortex (V1) som ligger posterior i occipitallappen. Det er i V1 at hjernen starter prosessen med å gjeninnføre bilde fra cellene i retina. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar