fredag 24. mai 2013

Post traumatisk stresslidelse (PTSD)

Post traumatisk stresslidelse (PTSD) er en relativt ny angstlidelse som dreier seg om angst som følger en traumatisk eller katastrofal hendelse. 

I følge DSM-IV TR er PTSD angst som følger en traumatisk hendelse. Denne hendelsen er en trussel til individets liv eller andres liv. Symptomer av PTSD inkluderer gjenopplevelse av følelser knyttet til hendelsen (forstyrrende tanker, minner og bilder), unngåelsesatferd (fornektelse og emosjonell apati) og hypervigilance (overvaktsomhet). Tristhet, sinne og skyldfølelse er også assosiert med denne lidelsen. 

Forekomsten av PTSD er estimert til 25-30 prosent og voldtekt er assosiert med lidelsen i de fleste tilfellene. Andre hendelser som kan forårsake PTSD er trafikkulykker, bankran, krig, natur- eller menneskeskapte katastrofer og lignende. 

Når det gjelder årsaker til PTSD snakker vi ofte om manglende skjema, som vil si at det man har opplevd ikke passer inn i skjema som man har og at man dermed utvikler PTSD fordi man ikke klarer å gi mening til eller forstå det som har hendt. Horowitz modell hevder at traumatikken i PTSD oppleves på grunn av en mekanisme kalt "completion tendency" som er ønsket om å tilpasse ny informasjon til eksisterende tankemønster og minner (skjema). "Completion tendency" insisterer på å holde hendelsen levende gjennom tilbakeblikk (flashback), minner og lignende. 

Ulike typer behandling har vært forsøkt ved PTSD med varierende suksess. Foa og Meadows sa at debriefing har vist seg å være ineffektivt, men at medikamenter har hatt noe suksess. Videre har også behandling som dreier seg om eksponering vist seg å være effektivt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar