fredag 24. mai 2013

Søvnproblemer

Søvn er ikke alltid problemfritt. Det finnes mange ulike søvnforstyrrelser som kan påvirke et individs liv. 

En slik forstyrrelse er insomnia. Dette forekommer hos ca. 10 prosent av befolkningen og øker til 20 prosent dersom vi bare regner med voksne. Det finnes ingen definisjon på insomnia som kan karakterisere alle tilfellene, men en generell definisjon er å ikke klare å oppnå søvn over minst 3 netter. Mangelen på søvn fører til begrensninger og stress om dagen, i tillegg til svekkelser i det sosiale-, fysiske-, og yrkesmessige liv. Alle mennesker har videre ulike søvnbehov, og dermed er det slik at insomnia må defineres ut i fra ens eget søvnbehov. 

Insomnia er ikke en lidelse som kan kureres med medisin, men er derimot et symptom. Dersom det er forårsaket av smerter og ubehag så må de fysiske plagene behandles, og dersom det er forårsaket av psykiske lidelser eller personlige problemer så må disse bli tatt hånd om. 

En vanlig årsak til insomnia, spesielt blant eldre, er søvn-apne som er å ikke evne å puste og sove samtidig. For de som har dette er det slik at når de sovner så klarer de ikke å puste, noe som fører til at karbonmonoksid i blodet samler seg opp og de våkner av at de hiver seg etter pusten. 

Det er også flere andre søvnproblemer. Vi skiller mellom problemer assosiert med REM-søvn og problemer assosiert med slow-wave-sleep. 

Det er to viktige problemer knyttet til REM-søvn. Det første er REM-søvn atferdsforstyrrelse (fravær av paralyseringen som normalt skjer under REM-søvn) som er forårsaket av skader i pons. Den andre er cataplexy (å plutselig bli paralysert mens man gjør helt vanlige ting) som skjer plutselig og varer i ca. 1 minutt. 

Det er videre flere ulike problemer som kan oppstå under den dypeste søvnen (slow-wave-sleep). Blant annet å snakke i søvne, gå i søvne, søvn terror og enuresis. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar