fredag 24. mai 2013

Afasi

Afasi betyr bokstavelig talt "totalt tap av språkfunksjon", selv om man ikke mister alt språk. De som er rammet av afasi kan fortsatt utføre noen språklige oppgaver, avhengig av hvor skaden ligger. Dermed bruker man noen ganger betegnelsen "dysfasi" som betyr delvis tap av språkfunksjon. 

Afasi er språkvansker som følger av en hjerneskade. Pasienter som lider av afasi har problemer med å forstå og/eller bruke tale og skrift på normal måte. De har ikke mistet språket, men evnen til å bruke det i kommunikasjon har blitt skadet. Afasi er sjelden av ren type og de fleste som lider av dette har en såkalt blandingsafasi. Det er videre ikke slik at alle som lider av afasi er lik og språkvanskene kan arte seg svært ulikt for den enkelte. 

Vi skiller likevel mellom ulike typer av afasi. Blant annet brocas afasi, wernickes afasi, global afasi og anomisk afasi. Brocas afasi forårsakes av skader i det fremre språkområdet i hjernen og handler i all hovedsak om problemer knyttet til taleproduksjon. Personer som lider av brocas afasi har langsom tale og dårlig flyt. De har videre problemer med å uttale ord og bruker lang tid på å uttale ord ordentlig. De har forøvrig en godt bevart språkforståelse, men lese- og skriveferdighetene er reduserte. 

Wernickes afasi er forårsaket av skader i det bakre språkområdet i hjernen og dreier seg hovedsaklig om problemer knyttet til taleforståelse. Disse pasientene snakker flytende, men de klarer ikke å få frem noen sammenheng. De har også problemer med å benevne ulike ting. Videre har de problemer med å forstå tale og lese- og skriveferdighetene er også reduserte. 

Global afasi dreier seg om skader i begge språkområdene i hjernen. Dette kalles også for total afasi. Mennesker som har dette har problemer med både å forstå og å uttrykke språk. De lager ofte nye ord og gjentar ofte de samme ordene flere ganger. Lese- og skriveferdighetene er også betydelig reduserte eller helt ødelagt. 

Til slutt har vi anomisk afasi som dreier seg om skader i utkanten av språkområdene i hjernen. Dette kalles også ordletingsafasi. Disse pasientene snakker flytende, men de leter etter ordene. De har videre også en god språkforståelse. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar