fredag 24. mai 2013

Kognitive forskjeller mellom menn og kvinner

Det finnes kognitive forskjeller mellom menn og kvinner. Et eksempel på dette er Piaget sin water-level-task hvor menn presterer bedre enn kvinner. Dette kan være fordi menn generelt sett er overlegen på tester som involverer spatiale evner. Kvinner er videre bedre enn menn på visuospatiale evner og visuell gjenkjenning, noe som kan være fordi kvinner generelt sett har en bedre språklig eller verbal evne. 

Det er lagt frem flere teorier som har forsøkt å forklare kjønnsforskjeller i kognitive evner. Blant annet evolusjonære teorier, psykososiale teorier, biologiske teorier og kognitive teorier. 

Evolusjonære teorier:
Disse går tilbake til da menn var jegere og kvinner var samlere. Disse teoriene sier at fordi menn var ute å jaktet og kvinner var hjemme å samlet så har menn utviklet en bedre spatial evne. 


Psykososiale teorier:
Sier at kjønnsforskjeller er lærte prosesser som oppstår gjennom erfaring og imitasjon. Disse teoriene sier at barn lærer kjønnsstereotyper. For eksempel blir gutter oppfordret til å leke med leketøy som involverer spatial manipulering, mens jenter ikke blir det. 


Biologiske teorier:
Sier at det er forskjeller i hormonregulering og hjerneorganisering mellom kjønnene. Det finnes bevis for at det er anatomiske forskjeller mellom menn og kvinner. Videre er det studier som har vist at viktige momenter slik som hormonnivå og menstruasjonssyklus kan spille en rolle i hjerneaktivitet i billeddiagnostiske studier av kognisjon. 


Kognitive teorier: 
Sier at det er store forskjeller i menn og kvinners tankegang. De sier at kvinner er empatikere og menn er systematikere, og at dette er to ulike måter å tenke på. Empatikere jobber med å forstå andres tanker og følelser, mens systematikere jobber med å løse problemer eller analysere forhold mellom ikke-sosial kommunikasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar