lørdag 25. mai 2013

Generalisert angstlidelse (GAD)

Generalisert angstlidelse (GAD) er karakterisert av engstelse, motorisk spenning og autonom overaktivitet. Den prinsipielle karakteristikken av GAD er at den som lider av dette bekymrer seg over alt i dens liv (helse, økonomi, jobb, relasjoner og så videre). 

I følge DSM-IV TR så må disse bekymringene være til stede de fleste dager og ha vedvart over en periode på minst seks måneder. Det engstelige individet klarer ikke å styre sine bekymringer og viser videre minst tre av følgende symptomer: rastløshet, blir lett sliten, har vansker med konsentrasjon, muskelspenning og søvnforstyrrelser. 

Årsakene til GAD kan være flere ulike ting. Det kan blant annet dreie seg om en frykt for å mislykkes, en bestemt personlighet hvor man har en tendens til å stresse mye eller en overdreven oppmerksomhet ovenfor truende eller farlige stimuli. 

Borkovec presenterte forklaringen som sier at GAD er forårsaket av en frykt for å mislykkes. Han sa at angst reflekteres i et individs behov for å forutse alle mulige slags utfall i frykten for å mislykkes. 

Gray foreslo videre at angst vekkes av signal om straff, mangel på belønning, nye stimuli eller en medfødt frykt. Individet oppdager disse truslene ved hjelp av et behaviour inhibition system (BIS) som også genererer angst. BIS hjelper organismen med å evaluere trusselinnholdet i ulike stimuli og hendelser. 

Videre har vi to-faktor modellen som sier at individer har en svakhet for angst som en konsekvens av foreliggende angst og dårlig håndteringsevne. Til slutt har vi også informasjonsbearbeidelsesmodeller som innebærer flere studier som har vist at de som lider av GAD viser en persepsjonspreferanse ovenfor trussel- eller angstrelaterte stimuli. 

Årsakene til GAD er altså sammensatte og dermed bør behandlingen også sees i lys av det enkelte tilfellet, men de vanligste behandlingene er psykofarmaka i form av antiangst medikamenter og kognitiv atferdsterapi. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar