fredag 24. mai 2013

Darwin sin evolusjonsteori

Charles Darwin mente at organismer utvikler seg over tid og at de tilpasser seg miljøbetingelser ut i fra biologiske faktorer. Dette konseptet kalles biologisk evolusjon og var noe Darwin begynte å tenke på da han var på en femåring reise ombord HMS Beagle. På denne reisen observerte han variasjoner i arter på ulike hav, øyer og kontinenter. Han utviklet ikke sin evolusjonsteori da han var til sjøs, men det var under denne reisen at han begynte å fundere på dette. Darwin var ikke den første til å presentere en evolusjonsteori, men han var den første til å legge frem betydelig evidens i dens favør.
 

Darwins teori har fire hovedprinsipper. Det første sier at verdens dyre- og plantesamfunn er dynamisk, som vil si at de forandrer seg over tid. Det andre er at evolusjon er gradvis og vedvarende. Nye arter utvikler seg som følge av sakte og stødige miljøforandringer. Når plutselige og dramatiske miljøforandringer skjer så vil en arts evne til å tilpasse seg bli satt på prøve. Noen arter tilpasser seg og overlever, mens andre arter ikke gjør det og dør ut. Det tredje er at alle organismer stammer fra et felles opphav. Over tid har naturlig seleksjon sørget for ulike arter som hver er tilpasset sitt økosystem. Det fjerde og siste er at naturlig seleksjon ikke bare sørger for tilpasning under miljøforandringer, men det forsøker også å holde status quo under relativt stabile miljøbetingelser. 

Det er særlig to konsepter som er viktig i Darwins evolusjonsteori: adapsjon og naturlig seleksjon. Adapsjon er evnen generasjoner har til å tilpasse seg effektivt til miljøforandringer, mens naturlig seleksjon er prosessen hvor noen variasjoner i arten blir overført fra en generasjon til den nesten, mens andre ikke blir det. Darwin fikk ideen om naturlig seleksjon da han leste et essay av Malthus. Dette essayet handlet om at verdens matforsyning vokser saktere enn populasjonen av levende ting, noe som fører til konkurranse. 

Konkurranse og variasjon er to aspekter av naturlig seleksjon som er viktige for om et dyr og dets avkom vil ha reproduktiv suksess. Konkurranse referer til den konkurransen som oppstår mellom individer av en art som bor i samme miljø om terretorium, mat og make. I forhold til variasjon skiller vi mellom genotype og fenotype. Genotype er den individuelle organismens genetiske utrustning (som er ulik alle andres, bortsett fra ved monozygote tvillinger), mens fenotype er fysiske egenskaper og atferd som er produsert av interaksjoner mellom et individs genotype og miljøet. Variasjoner i fenotype vil under miljøforandringer være adaptivt for en art fordi det hindrer ekstinksjon. 

Evolusjonsteorien er viktig for å forstå hvordan nye arter oppstår, men også for å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør. Mye av vår atferd er basert på biologiske faktorer, og dermed er evolusjonsteorien ikke bare viktig for biologien, men også for psykologien.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar