Bevissthet er et begrep som det har vært vanskelig å definere. En definisjon vil kunne være at bevissthet er vår oppmerksomhet ovenfor det som skjer rundt oss av ulike hendelser og det som skjer inni oss av tanker og følelser.
Historisk er det tre ulike syn på bevissthet. Det første sier at bevissthet ikke er et naturlig fenomen. De som mente dette hevdet at bevissthet var noe overnaturlig og mirakuløst som ikke kunne forstås av menneskehjernen. Det andre var at bevissthet er et naturlig fenomen, men at man av flere årsaker ikke kan forstå det. Bevissthet er en del av menneskehjernens natur, men vi kan ikke forstå hvordan det oppstår. Menneskehjernen er ikke kompleks nok til å forstå hvordan bevissthet forekommer. Det tredje synet sier at bevissthet er et naturlig fenomen og at det er produsert av aktivitet i hjernen og at det er all grunn til å tro at vi kan forstå det.
Bevissthet i seg finnes ikke. Det som finnes er menneskers evne til å være bevisste. Bevissthet er videre en privat opplevelse som ikke kan deles direkte. Vi konkluderer med at andre mennesker er bevisste, fordi de kan fortelle oss at de er det. Dette gjør bevissthet vanskelig å studere.
I studier av bevissthet skiller vi mellom "the easy problem" og "the hard problem". The easy problem handler om hva bevisstheten består av. Man søker å definere funksjoner og evner, rapportere mentale tilstander og forsker ellers på nevrobiologi og aktivering. Spørsmålet man stiller seg i forhold til dette er hva bevisstheten består av. The hard problem handler på den annen side om opplevelsen av bevissthet. Her søker man å finne objektive beskrivelser av den subjektive opplevelsen og man ønsker rett og slett å forklare hva bevissthet egentlig er. Man leter etter forklaringer av opplevelsen av bevissthet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar