torsdag 31. mai 2012

Utviklingspsykologi-> Kort om autisme

Autisme er en utviklingsforstyrrelse karakterisert av tre komponeneter; sosial abnormalitet, språk abnormalitet og stereotypiske og repeterende mønster av atferd. Alle momentene i forhold til autisme kan følge den som er rammet til voksen alder.


Sosial abnormalitet handler om personens manglende evne til å bidra i sosiale settinger, til å utvikle gode forhold til andre mennesker og til å være spontant sosial med andre. En vesentlig karakteristikk hos autistiske barn og voksne er at de mangler evne til å se eller forstå emosjoner hos andre. Språkutviklingen i autisme skjer saktere enn normalt og sånn ca. halvparten av pasientene utvikler ikke et brukbart språk. I tillegg til dette er det også lagt frem bevis for at autistiske personer lager nye ord og er lite engasjert i sosiale samtaler. Stereotypiske og repeterende atferd inkluderer at de stoler for mye på rutiner og ritualer og har en abnormal tilknytning til objekter.


Autisme utvikles i de første to årene og er fire ganger mer vanlig blandt gutter enn det er blandt jenter. Tidlige tegn på autisme er manglende øyekontakt og  manglende evne til å søke til sine omsorgsgivere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar