onsdag 2. mai 2012

Metode: Indre validitet

I gjennomføring av eksperimenter er det et viktig poeng å kunne trekke en holdbar slutning om at manipulasjonen av den uavhengige variabelen faktisk er årsak til systematisk endring i den avhengige variabelen. I den grad vår slutning om dette er holdbar så foreligger det en indre validitet. 



Indre validitet vil si at man trekker en korrekt slutning om effekten av den manipulerte variabelen i et eksperiment. 

Se for deg at en forsker har gjennomført et eksperiment som undersøkte belønningens betydning for læring. Belønning ble så manipulert ved at en gruppe forsøkspersoner trente med høy belønning og en annen med lav belønning. De 40 forsøkspersonene ble fordelt helt tilfeldig til de to ulike gruppene. Sett nå at forskeren fant at prestasjonen var bedre i gruppen som mottok høy belønning, sammenlignet med den andre gruppen. Basert på et slikt resultat kan nå forskeren trekke den konklusjonen at høy belønning førte til bedre læring sammenlignet med lav belønning. 

En slik konklusjon er basert på en hel rekke forutsetninger. Noen av disse forutsetningene er knyttet til betingelser for statistisk holdbar slutning fra data. Dersom disse forutsetningene er tilfredsstilt og slutningen om kausal relasjon mellom manipulert og målt variabel er holdbar, har eksperimentet indre validitet. 

Indre validitet angår om vår slutning om effekten av manipulasjonen i et eksperiment er holdbar. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar