tirsdag 22. mai 2012

Persepsjon -> Tre ulike forstyrrelser av visuell persepsjon

Når hjernen blir skadet og visuell persepsjon blir forstyrret kaller vi det en perseptuell lidelse. Det er mange ulike perseptuelle lidelser og hver av dem er forårsaket av skade på ulike deler av det visuelle systemet. Et viktig faktum er at disse lidelsene kun handler om evne til persepsjon og er ikke et tilfelle av underliggende skader i sansing. De viktigste perseptuelle lidelsene er blindsight, agnosi og spatial neglekt. 



Visuell agnosi er alvorlige forstyrrelser av evnen til å oppfatte sensorisk informasjon. Pasienter som lider av visuell agnosi har normale sanseinntrykk, men kan ikke sette dem sammen og gjenkjenne hva de ser. Dette innebærer ofte skader i spesielle deler av visuell cortex. Vi har tre ulike typer visuell agnosi. Skader i temporale deler av cortex kan føre til simultagnosi. Dette innebærer problemer med å være oppmerksom på mer enn ett objekt av gangen. Skader i parietale deler av cortex kan føre til spatial agnosi som handler om problemer med å navigere i dagligmiljøet. Til slutt vil skader i høyre temporallapp kunne føre til prosopagnosi som fører til at man får problemer med å gjenkjenne mennesklige ansikter. 


Blindsight er skader på visuell cortex som fører til kortikal blindhet, dvs. at man er blind på deler av synsfeltet. Blindsight dreier seg ofte om mennesker som er blind på kun èn side av synsfeltet, altså enten høyre eller venstre. Det er to ulike typer av denne lidelsen. I type 1 har pasientene ingen form for bevissthet av stimuli, men dersom de blir tvunget til å gjette klarer de å persipere noen aspekter av stimuli som for eksempel sted og type bevegelse. I type 2 har pasientene en form for bevissthet av for eksempel bevegelse i det blinde området, men de har ingen form for persepsjon. 


Spatial neglekt forekommer oftest av skader i høyre cerebrale hemisfære. Dette forårsaker at man ikke har evne til å reagere automatisk på stimuli som oppstår til venstre. Pasienter med spatial neglekt oppfører seg som om den ene halvparten av verden ikke eksisterer. De kan glemme å kle på venstre side, spise mat på venstre side av fatet og lese venstre side av en avis. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar