tirsdag 22. mai 2012

Etiske prinsipper i psykologisk forskning

I Europa, Nord-Amerika og en rekke andre plasser er det slik at forskning som foregår ved sykehus eller universitet skal følge regler som er utstedt av en etisk komitè. Denne komitèen avgjør om forskningen møter de etiske kravene som omhandler mennesker- og dyrs rettigheter. Generelt sett skal en psykolog behandle deltakere med respekt. Videre er det også veldig viktig at ingen blir skadet under eksperimentet og at trusler som omhandler helse, verdier og livskvalitet blir utelukket.


Et viktig poeng i forskning er at et hvert eksperiment som er designet for god behandling av deltakere inneholder informert samtykke. Dette handler om at forskeren, når det er mulig, alltid skal informere de som deltar om eksperimentets formål og mening. Når deltakere har fått informasjon om dette er det helt vesentlig at de sier seg villige til å delta. Dersom deltakere er barn kan man anskaffe informert samtykke fra foreldre eller andre foresatte.


Et annet viktig moment i forhold til psykologisk forskning er deception som handler om at psykologer ikke skal holde tilbake informasjon eller villede deltakere på noen som helst måte. I noen tilfeller kan det derimot være hensiktsmessig for eksperimentet å holde tilbake informasjon.I slike tilfeller må man ha samtykke fra den etiske komitèen. Videre er det også noe som kalles debriefing som sier at  eksperimentator må forklare deltakerene hva ekperimentet egentlig handler om og svare på spørsmål som angår det de har deltatt eller skal delta på.Withdrawal er også viktig og handler om at deltakere skal ha mulighet til å trekke seg fra eksperimentet når som helst, uannsett årak. Dette skal gjøres klart før eksperimentet starter. De skal også kunne kreve at informasjon om deres deltakelse og data som er samlet inn blir fjernet. Et annet viktig poeng er confidentiality som sier at all informasjon som blir tatt opp under et eksperiment er konfidensiell. Dersom data blir publisert skal man ikke kunne identifisere deltakerene ut i fra dette. Til slutt er det også vesentlig å nevne protection of participants  som predikerer at psykologer har et ansvar for å forhindre at deltakere blir skadet (fysisk eller psykisk) under eksperimentet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar