mandag 28. mai 2012

Abnormalpsykologi -> Schizofreni

Schizofreni er alvorlige forstyrrelser av tanker, følelser og persepsjon. Positive symptomer er tankeforstyrrelser, vrangforestillinger og hallusinasjoner, mens negative symptomer er apati og nedsatt interesse, avbrutt tale, lavt aktivitetsnivå og sosial tilbaketrekning. 

Vi skiller mellom fire ulike typer av schizofreni. Katadon (psykomotoriske forstyrrelser, anstrengte holdninger og positurer), Paranoid (vrangforestillinger om forfølgelse, hallusinasjoner og selvhenføring), Disorganisert (tankeforstyrrelser og vrangforestillinger) og Udifferensiert som er når en ikke oppfyller noen av de andre typene. 

Den vanligste måten å behandle schizofreni på er bruk av antipsykotiske medikamenter. Disse hjelper med å redusere symptomene av schizofreni ved å blokke dopaminreseptorene i hjernen. Man antar at dopaminsynapser er ansvarlig for de positive symptomene av schizofreni og dette er da årsaken til at slike medikamenter er svært effektive i forhold til de positive symptomene, men ikke de negative. 

Etter at man har tatt antipsykotiske medikamenter over flere år vil noen utvikle en anderledes, mer alvorlig bevegelsesforstyrrelse kalt tardive dyskinesia. Denne er i stor grad ikke mulig å verken fjerne eller behandle og kjennetegnes ved grimaser og sleving. Mange har også problemer med å snakke og i noen tilfeller vil de ufrivillige bevegelsene gjøre det vanskelig å puste. Risikoen for å utvikle denne sykdommen øker med alder, dose og hyppighet av dosering. 

Clozapin er det mest effektive antipsykotiske medikamentet for pasienter med alvorlig schizofreni som ser ut til å ikke skulle kunne behandles. Dette gjør til at symptomene forbedrer seg rundt 30-50 % hos de pasientene som ikke har respondert på andre medikamenter. Dette medikamentet har ikke vært testet ut lenge nok hos en pasient til at man kan vite om det er mulighet for å utvikle tardive dyskinesia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar