tirsdag 21. august 2012

Biologisk psykologi -> Hjernehinnen og cerebrospinalveske

Hjernehinnen er et hinnesystem som omslutter hjernen. Dette systemet består av tre lag og bidrar til beskyttelse, men også til å forsyne hjernen.

Det innerste laget kalles Pia Mater. Dette er tynt og gjennomsiktig.Videre har vi Arachnoiden ("spinalvevshinnen") og denne utgjør det midterste laget. Ytterst har vi Dura Mater og dette laget følger skallens konturer. Mellom Pia Mater og arachnoiden finnes det et rom kalt subarachnoid rom og dette inneholder cerebrospinalveske (CSF)

 

CSF er veldig lik blodplasma i oppbygning på grunn av blandt annet vekten og denne vesken gjør slik at hjernen "flyter" inne i skallen. Dette har flere ulike fordeler. Dersom man for eksempel slår hodet fungerer vesken som en slags "pute" for å gjøre slaget mer skånsomt for hjernen. CSF sirkulerer gjennom den sentrale kanalen av ryggmargen og fire ventrikler i hjernen: de to laterale ventriklene og den 3. og 4. ventrikkel i hjernestammen. I tillegg til "puten" CSF lager, responderer nevroner på passende input og ikke på press i hjernen. Presset vil ofte få nevroner til å fyre maladaptivt (eks.:svulst som fører til anfall ved å presse ned en del av hjernen). Ved å "flyte" hjernen vil CSF hindre nevroner å respondere på press for så å gi falsk informasjon. 

 

Det er også til slutt viktig å merke seg at kun det sentrale nervesystemet er dekket av alle de tre lagene/hinnene. I det perifere nervesystemet er det kun Dura Mater og Pia Mater som dekker nervene ut av hjernen og ryggmargen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar