mandag 30. april 2012

Abnormalpsykologi: Angst

Abnormalpsykologi er psykologiske prosesser som avviker fra det normale.


Under abnormalpsykologien følger psykiske lidelser som er en fellesbetegnelse for lidelser og sykdommer som er kjennetegnet ved plagsomme psykiske symptomer. Videre er det noe som kalles psykopatologi som er en fellesbetegnelse for psykiske avvik og plager av psykisk art. Klinisk psykologi ligger på andre siden av disse begrepene og omhandler psykiske lidelser og behandling av disse.


Vi trenger psykologiske diagnoser for å åpne for bedre forståelse, gi riktig behandling, å kunne forebygge, lage riktige prognoser, kunne se sammenhenger og for å skape rettigheter. Problemet med slike diagnoser er på den andre siden at de kan virke stigmatiserende og i tillegg kan forenkling av slike diagnoser føre til stereotypisk tenkning.


Den største kategorien innenfor psykiske lidelser er angstlidelser. Dette rommer alt fra uro til full panikk. Det er beskrevet som en fysiologisk fryktrespons som forbereder oss til handling. Alle har en eller annen form for angst, men det er ikke før angst gir funksjonsnedsettelse at vi snakker om en angstlidelse.


Generalisert angst (GAD):  Er en generell og vedvarende angst som ikke er begrenset til bestemte situasjoner. Man har overdrevne og ukontrollerbare bekymringer om helse, økonomi, framtid og ulykker. Symptomer kan være irritabilitet, konsentrasjonsproblemer, søvnfortyrrelser, motorisk spenning, rastløshet, skjelving, vansker med å slappe av, svette, rask puls og frykt for å dø. De som lider av GAD lider ofte også av depresjon. Årsaker til GAD kan være frykt for å mislykkes, alarmfunksjon (ser etter truende stimuli), engstelig personlighet, svake mestringsevner, stressende livshendelser og mangel på kontroll.


Post-traumatisk stressforstyrrelse (PTSD): Er en angst som er en forsinket eller langvarig reaksjon på en belastende hendelse eller situasjon av usedvanlig truende eller katastrofal art. Symptomer kan være påtrengende minner (flashbacks), unngåelse av ting som skaper minner, kroppslig aktivering, søvnproblemer, irritabilitet, sinne og konsentrasjonsvansker. Man kan utvikle PTSD ved dissosiering under traumet, dveling ved hendelsen og konsekvensene i ettertid og svake mestringsstrategier.


Tvangslidelser (OCD): Er tvangstanker og tvangshandlinger hvor man har manglende kontroll på tanker og motorikk. Eks; vasking telling e.l. Dette er et forvsar mot angsten som blir et problem i seg selv.


Panikklidelse: Er tilbakevendende akutte angstanfall. Disse anfallene er uforutsigbare og skaper rask økning i frykt og symptomer. Selve anfallene varer normalt i et par minutter og har fysiologiske symptomer som kortpusthet, svette, hjerteklapp, svimmelhet, kvelningsfornemmelser og brystsmerter. De som lider av panikkangst har stor frykt for nye anfall og bedriver dermed såkalt unngåelsesatferd.


Videre er fobier også en underkategori av angst. Fobier er irrasjonell frykt for spesifikke objekter eller situasjoner. Vanlige fobier er høydeskrekk, vannskrekk, tannlegeskrekk, flyskrekk og klaustrofobi (frykt for lukkede/trange rom). Videre er det også mange som har fobi for blod og sprøyter.


Agorafobi opptrer ofte sammen med panikklidelse og har stortsett en ganske plutselig debut. Dette omhandler en angst for visse situasjoner eller steder. De som lider av dette har stor grad av unngåelsesatferd. Videre er også sosial fobi relativt vanlig. Dette handler om en frykt for å bli negativt vurdert av andre i sosiale situasjoner. Man er ekstra oppmerksom på andres negative evaluering og dette er ofte kronisk uten behandling.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar