mandag 30. april 2012

Metode: validitet og reliabilitet

"Sannhet" i forskningssammenheng er imidlertidig et problematisk begrep. ingen har fasit på hvordan verden egentlig er eller fungerer.  Ofte omtales logiske slutninger som gyldige eller ugyldige. Det engelske ordet for gyldighet er validity. Begrepet er fornorsket til validitet. Begrepet validitet møter vi i mange varianter innen psykologien. Faktisk kan man anta at det ALLTID er relevant. Validitet har hele tiden å gjøre med holdbarhet Dersom det finnes andre forklaringer på noe, er dette noe ikke valid. .


En vitenskaplig slutning er valid når vi har formulert en slutning som har god dekning i tilgjengelig evidens og når alle alternative slutninger er utelukket. 


Validitet dreier seg altså om påstanders eller slutningers holdbarhet. Det er også ofte synonymt med gyldighet, men i psykologisk forskning dreier det seg om noe mer. Det har henholdsvis to betydninger i psykologien: 

1) Støtter undersøkelsen konklusjonene våre?
2) Måler testen det den er ment å skulle måle?


Et annet begrep sentralt i psykologisk forskning er reliabilitet. Reliabilitet betyr konsistens (i målinger). Dersom samme måling gjentas flere ganger, så er målet reliabelt dersom samme resultat oppnås hver gang (forutsatt at det som måles ikke endres). Et eksempel på dette er en klokke som viser samme tid til et gitt tidspunkt hver dag. Dette er verdt å merke seg, fordi klokken ikke nødvendigvis trenger å vise rett tid. Altså, noe kan være reliabelt uten at det nødvendigvis er valid, men inget kan være valid uten å være reliabelt.


Reliabilitet handler om at resultatet skal bli det samme ved gjentatte  målinger under like betingelser.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar