mandag 26. november 2012

Temperament og atferdstilstand

Begrepene temperament og atferdstilstand betegner forskjeller og likheter mellom individer. Atferdstilstand dreier seg om likheter, mens temperament betegner forskjeller. 


Atferdstilstand beskriver kategorier av søvn og våkenhet ut i fra aktivitetsnivå og responsivitet hos barnet. Man sier at et barn som er i tilstand x typisk vil reagere på en bestemt måte, dersom det påvirkes av stimilus y. Man snakker altså om en tilstand som kan generaliseres til de fleste barn. Atferdstilstand dreier seg om atferd og kriteriene for hvilken atferdstilstand et barn er i ligger utelukkende i barnets atferd. Vi skilles mellom seks ulike typer atferdstilstander: alert awake, active awake, crying, quiet sleep, active sleep og drowsing. Vekslingen mellom ulike atferdstilstander kommer i økende grad under kontroll av individet selv og av omgivelsene. Det er altså slik at jo eldre barnet blir, desto mer kontrollert vil de ulike atferdstilstandene være. Etter hvert vil søvn og våkenhet reguleres av biologiske faktorer. 

Tiden et spedbarn er våken (ca. 8 timer) er begrenset og denne tiden er dermed svært viktig for sosialisering. Dersom spedbarn sover mer enn normalt, noe premature barn for eksempel ofte gjør, vil sosialt samspill minke og dette vil kunne føre til skjevutvikling. 

Temperament er som nevnt noe som indikerer forskjeller mellom individer og dreier seg om et stabilt mønster av atferd og responsivitet hos det enkelte individ. Dette beskriver i motsetning til atferdstilstand, hva som gjør barn forskjellige. Altså hvorfor to individer reagerer forskjellig på den samme påvirkningen. Vi skiller mellom tre ulike typer temperament. Først barn som er lett å forholde seg til. Disse sovner gjerne til samme tidspunkt hver kveld og sover følgelig rolig gjennom hele natten. Videre har vi barn som er vanskelige å forholde seg til. I motsetning til de overnevnte våkner disse barna gjerne flere ganger i løpet av natten og har en svært variert innsovningstid. Til slutt har vi barn som er vanskelige å påvirke. Når det gjelder disse barna kan man oppleve utfordringer i forhold til det å skulle innlære rutiner og sovemønster. 

Atferdstilstand og temperament dreier seg altså begge om tilstander ved barnet. Forskjellen mellom dem ligger i det faktum at atferdstilstand viser til noe som er likt for de fleste barn, mens temperament viser til individuelle forskjeller mellom barn i forhold til atferd og responsivitet.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar