fredag 24. mai 2013

Normal prenatal utvikling

Prenatal utvikling er de ni månedene fra unnfangelsen til fødsel. Denne utviklingen består av tre stadier: zygotestadiet, embryostadiet og fosterstadiet. 

Zygotestadiet varer i to uker fra unnfangelsen. Zygoten formes under unnfangelsen og deler seg mange ganger. Indre organer begynner å ta form i dette stadiet. I slutten av den første uken består zygoten av ca. 100 celler. Mange av disse er delt i to lag. Et lag for hud, hår, nervesystem og sensoriske organer og et annet for fordøyelsessystem, pustesystem og kjertler. I slutten av dette stadiet dannes det også et tredje lag som består av celler som etterhvert skal bli til sirkulasjonssystem, ekskretoriske funksjoner (som for eksempel urinutskillelse) og muskler. 

Embryostadiet starter etter to uker og varer til åtte uker etter unnfangelsen. I dette stadiet transformeres zygoten til et embryo og utviklingen skjer raskere. Etter 1 måned har hjertet begynt å slå og en liten hjerne har begynt å fungere. De fleste kroppsstrukturene utvikler seg også i dette stadiet og i slutten av dette stadiet kan man se distinkte armer, fingre, ben, tær, skuldre, hode og øyne. Atferdsmessig kan embryoet reagere med reflekser på stimuli. Dette stadiet er også viktig fordi det er her man er mest utsatt for skader og problemer som kan forårsakes av kjemikalier. Dette kan for eksempel være alkohol eller narkotika som kalles teratogener. Kjønnsutviklingen skjer også i dette stadiet. 

Fosterstadiet kommer etter embryostadiet og varer i ca. 7 måneder. Dette starter med utviklingen av benceller og ender med fødsel. I tredje måned er de store organene ferdig utviklet og ben og muskler begynner å utvikle seg. Fosteret er her 7-8 cm langt og veier ca. 90 gram. I fjerde måned kan hjertet høres med stetoskop, fosteret sover og er våkent og det er ca. 18 cm langt og veier ca. 180 gram. I sjette måned er fosteret ca. 33 cm langt og veier ca. 1 kg. Syvende måned er kritisk og dersom barnet blir født her har det liten sjanse for å overleve. I 8 og 9 måned vokser fosteret ca. 0,2 kg per uke og når barnet blir født er det ca. 50 cm langt og veier ca. 2,8 kg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar