fredag 17. august 2012

Generelt om helsepsykologi

Helsepsykologi dreier seg om hvordan følelser, psykiske tilstander eller ulik atferd vil påvirke og har påvirket vår helsetilstand.

Matarazzo definerte helsepsykologi slik: "Helsepsykologi kan sies å være det samlede bidrag psykologien gir for å forstå helse og velvære" (Matarazzo,1980). Helsepsykologi er en ung vitenskap og et nytt praksisfelt. Dette til tross for at den har mange og lange røtter. 

Helsepsykologien inkluderer psykologies bidrag til en rekke momenter. Blandt annet bedring av helse, helseforebygging, behandling og identifisering av helsemessige risikofaktorer. Videre også utvikling og forbedring av primærhelsetjenesten og helsetjenesten forøvrig. I tillegg er det viktig å nevne at den også ønsker å påvirke befolkningsgruppers allmenne oppfatning av og holdninger til helseproblematikk. Helsepsykologiens rolle innebærer også å fungere som en aktiv informasjonskilde og bidragsyter i forhold til politiske avgjørelser som har med helse å gjøre. Et eksempel her kan være at de ønsker å heve aldersgrensen for kosmetisk kirurgi. 

Begrepene helse og helsetilstand ble tidligere definert av medisinere som arbeidet innen den bimedisinske sykdomsmodellen. Helse var den gang definert som fravær av sykdom. I dag er det langt mer omfattende enn den ene dimensjonen: syk-ikke syk. Noen definerer helse som en idèell tilstand, mens andre definerer helse som en bevegelse i en positiv retning. Den eldste definisjonen fra World Health Organisation (WHO) ble formulert i 1946: "Helse er en tilstand av komplett fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lyte". Denne definisjonen ble mer utfyllende og innbar flere elementer enn de som ble formulert tidligere. 

Innen helsepsykologi er både helsefremmende arbeid og helsefremmende tiltak viktige momenter. Det er et poeng at en skal fremme god helse. Helsefremmende arbeid innebærer å kartlegge forutsetninger for god helse, arbeide for økt engasjament, tilrettelegge miljøet og bedre formidling av hva som er viktige faktorer i forhold til helse. Helsefremmende tiltak innebærer å bygge opp en sunn helsepolitikk, skape et støttende miljø, styrke lokalmiljøets muligheter for behandling, utvikle personlige faktorer knyttet til å bedre helsen og å tilpasse helsetjensten. 

Faktorer som virker inn på helsa kan være alder, kjønn og arvelige faktorer. Videre også vår individuelle livsstil og sosial påvirkning fra nærmiljøet. I tillegg til levekår og arbeidsforhold. Også generelle sosioøkonomiske, kulturelle eller miljømessige forhodl kan virke inn på helsen vår. 

Helsepsykologi handler altså grovt sett om å forstå hvordan biologi, atferd og sosiale kontekster kan påvirke ens helse. Helsepsykologisk forskning undersøker sammenhengene mellom psykologiske og miljømessige faktorer i forhold til somatisk helse og utvikler heretter metoder for å forebygge og behandle sykdom, i tillegg til metoder for helsefremmende arbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar